Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

Του Αλέξανδρου Κωστόπουλου,
Προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών (ΣΕΟΔΙ)
Δημοσίευση στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ Πατρών 16-2-2020
Η χώρα μας, ύστερα από την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία και ύστερα από μια δεκαετή περιπέτεια, φαίνεται ότι επί τέλους εξέρχεται από το εφιαλτικό τούνελ της ύφεσης και προσπαθεί να βρει το βηματισμό της και να θέσει τις βάσεις σε ένα στέρεο έδαφος ανάπτυξης και προοπτικής.
Ο καινούριος χρόνος σηματοδοτεί μια καινούρια δεκαετία για τη χώρα μας, αποτελεί το ορόσημο μιας νέας εποχής, τα χαρακτηριστικά της οποίας είναι η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, η ρευστότητα των γεωπολιτικών συνθηκών στην περιοχή μας και οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού εκεί διακυβεύονται ύψιστα οικονομικά συμφέροντα.
Η νέα δεκαετία προβλέπεται να είναι καθοριστική για την πορεία της χώρας μας και αυτό διότι λόγω σωρείας διεθνών αλλά και εγγενών συγκυριών, θα πρέπει να αναλογιστούμε αν θα πρέπει να συνεχίσουμε την ίδια πορεία ή να την διορθώσουμε, απαρνούμενοι τον παλιό μας εαυτό και να ανασυντάξουμε όλες τις παραγωγές αλλά και πνευματικές μας δυνάμεις, ώστε να δυνηθούμε να συμπλεύσουμε αυτοδύναμα ως ισότιμου μέλος στο διεθνές περιβάλλον. Καθώς το διεθνές περιβάλλον αλλάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ζούμε ήδη την περίοδο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, η ελληνική κοινωνία καλείται να ανταπεξέλθει στην ταχύτητα αλλαγής της διεθνούς πραγματικότητας. Θα πρέπει δηλαδή σε οικονομικούς αλλά και κοινωνικούς όρους, να αφομοιώσει τις νέες επαναστατικές τεχνολογικές εξελίξεις, που είναι η αυτοματοποίηση των πάντων στον τομέα της Δημόσιας διοίκησης, στην τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική κλπ.
Η πρόσφατη οικονομική περιπέτεια, αντιμετωπίστηκε με όρους κομματικής ιδιοτέλειας και διχαστικής συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα να στερηθούμε τα κατάλληλα διπλωματικά όπλα έναντι των δανειστών και η όλη διαπραγμάτευση κατέληξε σε τιμωρητικά και λανθασμένα μέτρα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την δεκαετή διάρκεια της κρίσης και τελικώς την οικονομική μας καταστροφή.
Η σημερινή χρονική συγκυρία συμπίπτει επίσης με το ορόσημο των 2500 διακοσίων χρόνων από την μάχη του Μαραθώνα και την νίκη των Ελλήνων στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η νίκες αυτές, άλλαξαν τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας, αφού λειτούργησαν ως ανάχωμα στην επέλαση των βαρβάρων στην Ευρώπη και χάρισαν την Ελληνική σοφία στον δυτικό κόσμο θεμελιώνοντας τον δυτικό πολιτισμό. Επίσης συμπληρώνονται 200 σχεδόν χρόνια από ελληνική επανάσταση του 1821. Η σύμπτωση των σημαντικών επετείων αυτών, μας υποχρεώνει ως έθνος και ως κρατική οντότητα να κάνουμε την αυτοκριτική μας σε βάθος αιώνων, να αξιολογήσουμε τα επιτεύγματα αλλά και τις ήττες που δεχτήκαμε στο διάβα αυτών των ετών, ώστε να μάθουμε από τα λάθη μας και πιθανόν να τα διορθώσουμε, στο βαθμό που πρέπει να διορθωθούν.
Η σημερινή πραγματικότητα, χαρακτηρίζεται από πλήθος προβλημάτων που ακυρώνουν την δυνατότητα της πολιτείας να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και επιτεύγματα του διεθνούς περιβάλλοντος.
Η βαθιά πολιτιστική κρίση, με κύρια χαρακτηριστικά την υποβάθμιση της λειτουργίας των θεσμών στους τομείς της παιδείας, της δικαιοσύνης, και της δημόσιας διοίκησης, έχει ως αποτέλεσμα την ανομία, την κομματική ιδιοτέλεια, την φοροδιαφυγή, την καταστροφή της δημόσιας περιουσίας, και τελικώς την οικονομική καταστροφή που ζήσαμε πρόσφατα.
Η γεωγραφική μας θέση, που είναι το σταυροδρόμι τριών ηπείρων, τα συγκρουόμενα στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή, δημιουργούν μια διαρκή αστάθεια και η παρουσία των υδρογονανθράκων δημιουργούν εντάσεις με απροσδιόριστες εξελίξεις.
Το brain drain, αποστερεί τη χώρα μας από την επιστημονική γνώση που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών της χώρας ενώπιον των νέων τεχνολογικών εξελίξεων.
Η ανεξέλεγκτη εισβολή λαθρομεταναστών, η πανσπερμία αλλόθρησκων και χαμηλού πολιτισμικού επιπέδου ατόμων, δημιουργεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα, απειλεί την κοινωνική μας συνοχή και την εθνική μας ταυτότητα.
Ο ελληνικός λαός, παρότι είναι ευφυής και δημιουργικός, παρουσιάζει όμως σημαντικά προβλήματα συλλογικότητας, αφού χαρακτηρίζεται από τον ατομικισμό και το σύνδρομο του Κάιν. Το χαρακτηριστικό του αυτό, τον οδήγησε σε έναν διαρκή εμφύλιο πόλεμο με τεράστιες απώλειες στη διαδρομή της ιστορίας του, αφού δεν του επέτρεψε να λειτουργήσει σε συλλογικό επίπεδο κάτι που είναι αναγκαίο για την θεσμική λειτουργία της πολιτείας και τις προκλήσεις της νέας εποχής.
Ενώπιον των συνθηκών αυτών, η χώρα μας πρέπει να χαράξει τις συντεταγμένες της νέας πορείας της προς το μέλλον και να προσδιορίσει το οπλοστάσιο, με το οποίο θα αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που απειλούν την κοινωνική μας συνοχή και την εθνική μας ακεραιότητα.
Πρώτα απ όλα πρέπει να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα, να κάνει την αυτοκριτική της, και προ πάντων, να αποφασίσει αν θέλει να είναι συνεχιστής της λαμπρής ιστορίας της, ή να υποβαθμιστεί σε μια επαρχία της Ευρώπης με την πανσπερμία ετερόκλητων πληθυσμών κάθε χρώματος, προέλευσης και θρησκεύματος
Οι συνθήκες αυτές, δίνουν το μήνυμα ότι πρέπει να κάνουμε μία καινούργια επανάσταση. Να πραγματοποιηθεί μία νέα εθνεγερσία, με αντικείμενο την πολιτισμική μας ανόρθωση, την πολιτιστική μας αναβάθμιση, ώστε να πορευθούμε επιτυχώς στα δύσκολα μονοπάτια της νέας εποχής και σύμφωνα με τις αξίες της εθνική μας κληρονομιάς. Να γίνει μια καινούρια επανάσταση, που θα πρέπει να γκρεμίσει συθέμελα ότι ανορθόδοξο έχει χτιστεί στο οικοδόμημα του έθνους τα τελευταία διακόσια χρόνια. Μία επανάσταση που να στοχεύει στην αξιακή αναβάθμιση των πολιτών, ώστε να διασφαλίζεται την πορεία μας στους επόμενους αιώνες. Θα πρέπει τολμήσουμε μια κοινωνική μεταρρύθμιση, να εγκαταλείψουμε την μεταπρατική και μιμητική μας νοοτροπία και να αναβαπτισθούμε στα ιστορικά, εθνικά μας επιτεύγματα που έχουν ως θεμέλιο τις πνευματικές μας αξίες.
Στην προσπάθεια αυτή, απαιτείται η συμπαγής και αταλάντευτης λειτουργία όλων των θεσμικών και κοινωνικών οργάνων της χώρας, με βασικό μοχλό την Παιδεία μας. Θα πρέπει επίσης, να αναδειχθεί μία συμπαγής και δυναμική ελληνική πρωτοβουλία από την πνευματική ιθύνουσα τάξη, ώστε να λειτουργήσει ως κινητήριος μοχλός πολιτιστικής αναβάθμισης της χώρας.
Το πολιτικό μας σύστημα, οι πνευματικές και πολιτιστικές δυνάμεις πρέπει να συμμαχήσουν σε ένα κοινό στόχο που είναι η συνέχιση της πορείας του έθνους προς το μέλλον, που έχει πολλές απαιτήσεις.
Το έθνος πρέπει να αναβαπτιστεί στις αξίες που έθεσαν τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού και του δίδαξε τον ορθολογισμό και τον τρόπο σκέψης. Ένας Γάλλος φιλόσοφος είπε ότι αν αφαιρέσουμε τις λέξεις της ελληνικής γλώσσας από το λεξικό μας ο δυτικός πολιτισμός θα καταρρεύσει. Ο οποίος σκέπτεται σκέφτεται τελικά είπε ένας άλλος.
Δεν συμμεριζόμαστε τους εθνομηδενιστές που πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει τελειώσει. Ο Ελληνισμός θα ζει και θα υπάρχει σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Στα ξένα πανεπιστήμια στα ξένα κοινοβούλια, στους διεθνείς οργανισμούς και στα διεθνή οικονομικά κέντρα.
Το έθνος μας, στην τρισχιλιετή πορεία του, παρά της αλλεπάλληλες δυσμενείς εγγενείς και διεθνείς συγκυρίες, απέδειξε ότι μπορεί να πορεύεται ανά τους αιώνες.
Η Ελλάδα στο καμίνι της ιστορικής της διαδρομής έχει αποδείξει ότι ξέρει να μάχεται και να κερδίζει. Άντεξε το βάρος της υποδούλωσης βάρβαρων λαών και αυτό οφείλεται στη γλώσσα της στην ιστορία της και τη θρησκεία της. Με τα εφόδια αυτά είναι υποχρεωμένη πολεμήσει και να πορευθεί στους αιώνες.
Όσο η γλώσσα μας είναι καταγεγραμμένη στα λεξικά του δυτικού πολιτισμού, Όσο ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης και η αρχαία Σοφία διδάσκονται σε όλα τα βιβλία του κόσμου, Όσο ο Παρθενώνας θα στέκεται αγέρωχος στο βράχο της Ακρόπολης αγναντεύοντας τους αιώνες, Ελληνισμός υπάρχει και θα υπάρχει.